2011. január 17., hétfő

Karácsonyi puding


Hozzávalók 6 személyre:

  • 15 dkg aszalt szilva,
  • 10 dkg cukrozott gyümölcs,
  • 30 dkg mazsola,
  • 1-2 alma,
  • citrom,,
  • 5 dkg kenyérbél vagy kifli,
  • 3 evőkanál meleg tej,
  • 18 dkg vaj,
  • 4 tojás,
  • 15 dkg liszt,
  • 15 dkg cukrozott narancshéj,
  • 5 dkg mandulaforgács,
  • 1 dl rum,
  • szegfűszeg,
  • fahéj,
  • porcukor

Elkészítés:

Magozzuk ki az aszalt szilvát, vágjuk négybe. A cukrozott gyümölcsöket is aprítsuk fel, mossuk meg a mazsolát, utána csepegtessük le, szárítsuk meg. Hámozzuk meg az almát, reszeljük le. A citromot mossuk meg, reszeljük le a héját, majd csavarjuk ki a levét. A kenyérbelet vagy kiflit áztassuk be a tejbe. Közben 16 dkg vajat olvasszunk fel gőz fölött, verjük fel a tojást. Mindezeket az alapanyagokat öntsük tálba, és fakanállal dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a lisztet és a cukrozott narancshéjat, a mandulaforgácsot és a rum felét. Gyújtsuk be a sütőt, melegítsük 180 fokra. Öntsük a keveréket kivajazott formába, majd takarjuk le aufóliával. Ezután tegyük bele egy tepsibe, amibe vizet öntünk, és az egészet tegyük be a sütőbe. Négy órán keresztül süssük. Ezután vegyük ki a sütőből, hűtsük ki, és hagyjuk másnapig pihenni. Tálalás előtt egy órával ismét melegítsük be a sütőt, és egy órán át gőzöljük újra. Ezután borítsuk ki, szórjunk rá porcukrot, csepegtessük rá a maradék rumot.

Forrás:Mindmegette

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése